makara

makara Ar. bekere

a. (maka'ra) 1. Üzerine iplik, tel, şerit vb. sarılan, kenarları çıkıntılı, ekseni boyunca delik silindir, bobin. 2. Sürme kapak rayları üzerinde hareket edecek biçimde metal veya plastikten yapılmış değişik tiplerdeki sürme kapak aleti. 3. Bir yükün yukarıya kaldırılmasını sağlayan araç. 4. den. Ağır yüklerin kaldırılma ve indirilmesinde kullanılan, birbirine paralel iki veya daha çok tabla arasında dönen, kenarı çepeçevre oluklu tekerlek veya tekerleklerden oluşmuş mekanik alet.


makara Fr. Trochlée
makara İng. reel

Üzerine delikli ya da mıknatıslı kuşak sarılabilen, iki yanında koruyucu çıkıntılar bulunan silindir.


makara

bk. kuyruk


makara İng. reel
makara İng. roller
makara, bobin Fr. bobine, poulie

(fizik)


makara İng. 1. drum, roller, 2-5. reel, spool, film reel (spool), 6. reel

Sinema 1. Çeşitli film aygıtlarında filmin geçişini sağlayan, bazıları dişli ya da basaçlı da olan, silindir biçiminde ufak teker. 2. Silindir biçimindeki göbeğine film sarılan, iki yanı kapalı, madenden ya da yoğruktan teker. 3. Bu tekere sarılmış film. 4. Bu filmin içeriği. 5. (35 mm'lik filmlerin makaraları aynı boyda olduğundan) Film uzunluk birimi (35 mm'lik filmin 1 makarasında 1.000 ayak = 300 m film vardır. Genellikle 16 ve 9,5 mm'liklerde 1 makarada 400 ayak = 120 m, 8 mm ve büyük 8 mm'liklerde 200 ayak = 60 m film bulunur). Sinema/TV. 6. Bu makaraların mıknatıslı ses kuşağı, mıknatıslı film, mıknatıslı görüntü kuşağı için olanı.


makara Fr. home-traner

Döner silindirler üzerine oturtulan ve çiftekerle duruk çalışma yapılmasını sağlayan araç.


makara

Çadırın ip takılacak yerlerine bağlanan dirsekli çomak. (Garip *Senirkent -Isparta; Saçıkaralı ve Sarıkeçili aşiretleri -Adana)


makara için benzer kelimeler


makara, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 'k', 'a', 'r', 'a', şeklindedir.
makara kelimesinin tersten yazılışı arakam diziliminde gösterilir.