olumlu cümle

olumlu cümle

a. db. Yüklemi olumlu olan cümle, olumlu tümce: Çocuk okula gitti. Öğrencinin bilgisiz olduğu anlaşılıyordu gibi.


olumlu cümle İng. affirmativ sentece

Yüklemi olumlu yargı bildiren cümle: İkisi de mânalı mânalı gülümsedi. Kumral şişmancası, azarlanmış bir çocuk küskünlüğü ile köpüklü denize baktı (Ö. Seyfettin, Harem: Bir Temiz Havlu Uğruna, s. 221). Zaman geçer ve insan harcadığı zamanda yalnız kalır (T. Buğra, İbişin Rüyası, s. 3). Tereddüdünün sıkıntısı ve merakı birdenbire o kadar arttı ki, içinden geçen bir cesaret hamlesiyle gayri ihtiyarî bir basamak daha çıktı ve elini uzattı (P. Safa, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu, s. 26). Bu Tahsin Efendi, ne garip bir adamdı. Gülüyor, kızıp köpürüyor, alay ediyor, rakıdan şişmiş kocaman yüzü şekilden şekile giriyordu (R. N. Güntekin, Acımak, s. 58). Bir akşamüstü asmalardan birinin gölgesinde oturuyordum (Y. K. Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s. 12). Büyükanne bir sevinç sarhoşluğu içinde eğildi, paşasının elini öptü (H. N. Zorlutuna, Büyükanne, s. 119) vb.


olumlu cümle

Azerbaycan Türkçesi: täsdig cümläsi; Türkmen Türkçesi: tassıklaycı sözlem; Gagauz Türkçesi:*oluşluk cümlä ~ halizlik cümlä; Özbek Türkçesi: tasdiq gap; Uygur Türkçesi: (B.Uyg.) boluşluqxävär cümlä ~ (D.Uyg.) boluşluq bayan cümlä; Tatar Türkçesi: raslaw cömlä; Başkurt Türkçesi: barlıq höyläm; Kmk: barlık cumla; Krç.-Malk.: razılık bildirgen aytım ~howlawçu aytım; Nogay Türkçesi: berkîtuw yıyma ~ barlık yıyma; Kazak Türkçesi: bolımdısöylem; Kırgız Türkçesi: ırastagıç süylöm; Alt:: t'aratkan ermek; Hakas Türkçesi: çöpsînîspredlojeniye; Tuva Türkçesi: pa'dıtkaar tomak; Şor Türkçesi: *çaratkan erbek; Rusça: utverditelnoye predlojeniye


olumlu cümle için benzer kelimeler


olumlu cümle, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, o harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'o', 'l', 'u', 'm', 'l', 'u', ' ', 'c', 'ü', 'm', 'l', 'e', şeklindedir.
olumlu cümle kelimesinin tersten yazılışı elmüc ulmulo diziliminde gösterilir.