sıfat tamlaması
a. db. Sıfatların kendilerinden sonra gelen bir adı niteleyerek veya belirterek kurduğu tamlama: Beyaz ev. Hangi kız?
sıfat tamlaması
bk. Sıfat takımı.
sıfat tamlaması İng. adjectival construction
(Derleme.. sıfat takımı, sıfat birliği) Sıfatların kendilerinden sonra gelen bir adı niteleyerek veya belirterek kurduğu tamlama: Beyaz ev, güzel çocuk, bu kitap, hangi kız, bazı olaylar, karlı dağlar, tanıdık adam, pişmiş yemek, yürüyen bebek, güler yüz, akacak kan, çalışkan öğrenci vb.
sıfat tamlaması İng. adjectival construction
Somut, soyut adları ve kavramları çeşitli yönleriyle nitelemek veya belirtmek maksadıyla ve ona bağlı sıfatın tamlama dizilişinde oluşturduğu söz grubu. Bu dizilişte sıfat tamlayan, sıfat tarafından nitelenen veya belirtilen ad tamlanan görevindedir: Evet, pekâlâ biliyorum ki, bir gün ben her şeyi bırakıp bu küçük yola dalarsam onun bittiği yerde bütün saadet ve hasretlerimi, eski yaşanmış rüyalarımı bulacağım, temiz, yepyeni, mesut bir adam olacağım (A. H. Tanpınar, Abdullah Efendinin Rüyaları: Bir Yol, s.123). Bu kötü günlerinde Gülsüme bir ana gibi bakıyordu (R.N. Güntekin, Kızılcık Dalları, s.29). Tahir Ağa, bugüne kadar üç nesil yetiştirmişti (R. N. Güntekin, göst.e., s.29). Sonra kızgın, dumanlı bir grup oldu; ezan sesleri arasında kısık, uyuşuk lambalar birer birer yanıp kasabayı kasvetli bir gece sardı (R.H.Karay, Memleket Hikâyeleri: Şeftali Bahçeleri, s.33). Ben bu rüyayı on yedi yaşımda iken görmüş ve onu senelerce şehir şehir, sokak sokak aramış, daha ilk karşılaşmamızda, göğsüm daralarak: İşte bu odur! demiştim (T. Buğra, Yarın Diye Bir Şey Yoktur, s. 35) vb.
sıfat tamlaması
Azerbaycan Türkçesi: tâyini söz birläşmäsi; Türkmen Türkçesi: ayırgıçlı söz düzümi;Gag.: belliklikçi laf birleşmesi; Özbek Türkçesi: sifatlóvçili birikma; Uygur Türkçesi: eniqliguçi-eniqlanğuçi munasivättiki söz birikmisi; Tatar Türkçesi: sıyfat süztezmä; Başkurt Türkçesi: sifathüzbäyläneşe; Kmk: sıpatlık söz tagımı; Krç.-Malk.: aygaklawçu (~açıklawçu) söz tutuş; Nogay Türkçesi: ayırgışlı söz baylanısı; Kazak Türkçesi: anıktavvıştık söztirkesi; Kırgız Türkçesi: anıktagıç söz aykaşı; Alt:: adılu söskolbu; Hakas Türkçesi: çarıdıg söspîrîgîzî; Tuva Türkçesi: t'odaradılgalıg sös kattıjıışkını; Rusça: opredelitelnoyeslovosoçetaniye
sıfat tamlaması için benzer kelimeler
sıfat tamlaması, 15 karakter ile yazılır. Ayrıca,
s harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise,
's', 'ı', 'f', 'a', 't', ' ', 't', 'a', 'm', 'l', 'a', 'm', 'a', 's', 'ı', şeklindedir.
sıfat tamlaması kelimesinin tersten yazılışı ısamalmat tafıs diziliminde gösterilir.