zincirleme sıfat tamlaması

zincirleme sıfat tamlaması

a. db. Bir sıfat tamlamasına çoğu kez “-li” bazen de “-siz” veya 3. kişi iyelik eki getirilerek kurulan ikinci bir sıfat tamlaması: Kırmızı başlıklı kız. Beyaz yakasız öğrenci.


zincirleme sıfat tamlaması

Bir sıfat tamlamasına çok defa"-lı" bazen de '”-siz” ya da 3. kişi iyelik eki getirilerek, kurulan ikinci bir sıfat tamlaması: Kırmızı başlıklı kız (kırmızı başlık-lı kız) ; uzun etekli kadın (uzun etek-li kadın) ; kır saçlı adam (kır saç-lı adam) ; beyaz yakasız öğrenci (beyaz yakasız öğrenci) , eli açık adam (el-i açık adam) , içi dar insan (iç-i dar insan) , gözü sulu çocuk (gözü su-lu çocuk) vb.


zincirleme sıfat tamlaması

Bir sıfat tamlamasının tamlanan durumundaki kelimesinin +lI/+lU, +sIz/+sUz vb. sıfat yapım ekleriyle sıfat durumuna sokulması veya tamlananın sıfatının 3. şahıs iyelik ekli kelimelere bağlanmasıyla kurulan tamlama türü: Keskin kokulu ve tadı sert baharPat burada hemen her yemeğe katılıyor (F. R. Atay, Gezerek Gördüklerim: İç Sokak, s. 143). Sonra yol ortasında sarı duvarlı bir eski mezarlık... (A. Ş. Hisar, Çamlıcadaki Eniştemiz, s. 30 (1967). Siyah camlı gözlüklerini, tebdil gezdiği zannını vermemek için kulanmıyor... (A. Ş. Hisar, göst.e., s.210. Soğuk havalı bir gün... (A. Ş. Hisar, göst.e., s. 211 (1967). Kan ter içinde böyle uğraşırken birden karşısından beyaz arakiyeli, yeşil cübbeli, nur yüzlü bir ihtiyar peyda oluyor (R. H. Karay, Memleket Hikâyeleri: Yatır, s.91). ... Saçları kordelâlı, omuzları atkılı genç, olgun Rum kızları... (R. H. Karay, Şaka, s.64). Kepenkleri yarı kaldırılmış loş meyhaneleri... (R. H. Karay, göst.e., s. 63); (...)alnı çatkılı kart bir kadın... (R. H. Karay, göst.e.: Sarı Balı, s. 57) vb.


zincirleme sıfat tamlaması için benzer kelimeler


zincirleme sıfat tamlaması, 26 karakter ile yazılır. Ayrıca, z harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'z', 'i', 'n', 'c', 'i', 'r', 'l', 'e', 'm', 'e', ' ', 's', 'ı', 'f', 'a', 't', ' ', 't', 'a', 'm', 'l', 'a', 'm', 'a', 's', 'ı', şeklindedir.
zincirleme sıfat tamlaması kelimesinin tersten yazılışı ısamalmat tafıs emelricniz diziliminde gösterilir.