varsayım

varsayım

a. (va'rsayım) Deneylerle henüz yeter derecede doğrulanmamış ancak doğrulanacağı umulan teorik düşünce, faraziye, hipotez: “Hüdai, Bayram'ın avurtları çökmüş solgun yüzüne bakarak bir varsayım yapmıştı.” -A. Kulin.


varsayım İng. assumption
varsayım İng. assumption
varsayım İng. hypothesis

(Lat. Suppositio ile eşanlamlı)(Yun. hypothesis=alta konan, temel, ilke, öndayanak, koşul, varsayım < hypo = alt, altta; thesis = koyum) : 1. (Matematikte ve mantıksal çıkarımlarda) Mantıksal sonuçlar çıkarmak üzere öndayanak olarak öne sürülen önerme ya da önermeler birliği. 2. (Deneysel bilimlerde) Belli bilgilere olanak sağlamak, bağlantıları anlaşılır kılmak, olayları açıklamak üzere geçici olarak konmuş bilimsel öneri; olayları geçici bir açıklama biçimi; ama ancak deneyle yöntemli bir biçimde denetlendikten sonra geçerliliği kabul edilebilir. 3. Düşünmenin temellendirilmesi olarak varsayım: düşünmenin, herhangi bir konuda ileri sürdüğü bir savı tanıtlamak üzere koyduğu öndayanak. (Bu anlamda Yeni Kantçılardan Cohen ve Natorp'ta düşünmenin temel ilkesi, temel yöntemidir.)


varsayım

farziyye.


varsayım İng. hypothesis (pl. hypotheses)

Usbilimsel sonuçlar çıkarmak üzere dayanak olarak öne sürülen önerme ya da önermeler takımı.


varsayım İng. hypothesis, assumption

(...)


varsayım İng. hypothesis

Kanıtlanmadan geçici ya da kalıcı olarak benimsenen önerme.


varsayım Osm. faraziye

(matematik)


varsayım İng. hypothesis

Gözlemlenen olaylar ya da olay kümeleri arasında olası görülen, ama daha tanıtlanmamış olan ilişkileri dile getiren önerme.


varsayım İng. hypothesis

Olgular arasında neden-sonuç ilişkisi kuran ve gözlem yoluyla sınanacak olan öngörü.


varsayım için benzer kelimeler


varsayım, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, v harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'v', 'a', 'r', 's', 'a', 'y', 'ı', 'm', şeklindedir.
varsayım kelimesinin tersten yazılışı mıyasrav diziliminde gösterilir.