yanıltmaca

yanıltmaca

a. 1. Yanıltmak için, yanıltacak yolda söz söyleme, mugalata. 2. Yanıltmaya dayanan davranış, yanıltıcı iş: “Bu çekilmenin bir yanıltmaca olabileceğini söyleyen komutanlarına katılmadı.” -N. Araz. 3. ed. Çabuk çabuk söylenmesi sırasında karışıklığa, dil dolaşmasına ve anlam değişmesine uğrayan söz grubu, yanıltmaç: “Güldürücü sözlerin kimisi de bilmece ve yanıltmacalara dayanır.” -M. And. 4. man. Başkasını yanıltmak için doğru olmadığı bilinerek yapılan uslamlama ve çıkarsama, mugalata.


yanıltmaca İng. sophism, fallacy

Doğru gibi görünen, gerçekte ise başkasını aldatmak ya da kıstırmak için bile bile doğru olmayarak yapılan çıkarım.


yanıltmaca İng. sophistry

Yanıltmak, kandırmak amacıyla bilinçli olarak ortaya konan bir yanılım.


yanıltmaca Osm. cinas-ı manevî, mugalata-i maneviye

1. İki anlamlı sözcüklerin ikinci anlamlarıyla de yere ve konuya az çok uygun düşme durumu. Ör. / İzarınla letafet bahs ederse lale tâğîdir / Lebinle renk ü bu dava ederse gonca bâğîdir. (Reis-ül-Küttap Arif) (Tâğî:. 1. azgın, asi. 2. (yanlış olarak) dağsal. Bâğî:. 1. baş kaldıran, serkeş. 2. bağsal.) 2. Halk yazınında, çabuk çabuk söylenerek dinleyenin anlamasına engel olmak, onu yanıltmak amacını güden, yarı anlamlı, çoğu uyaklı tekerleme niteliği gösteren söz dizisi.


yanıltmaca, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'a', 'n', 'ı', 'l', 't', 'm', 'a', 'c', 'a', şeklindedir.
yanıltmaca kelimesinin tersten yazılışı acamtlınay diziliminde gösterilir.