yankı

yankı

a. 1. Sesin bir yere çarpıp geri dönmesiyle duyulan ikinci ses, aksiseda, inikâs, akis, eko: “Ben kimsesiz seyyahı meçhuller caddesinin / Ben yankısından kaçan çocuk kendi sesinin” -N. F. Kısakürek. 2. mec. Bir olgunun çevrede uyandırdığı duygu, düşünce veya tepki, akis, inikâs: “Bu çığlıklar, ağızdan ağıza, kulaktan kulağa geniş yankılarla bütün yurdu kaplıyordu.” -Y. Z. Ortaç.


yankı Fr. Echo
yankı

Yakacak.


yankı

Acı, sızı, krş. yangı


yankı İng. echo
yankı İng. echo

Bir dalganın bir engele vurarak aynı ortama geri dönmesi.


yankı İng. echo

Ses dalgalarının ya da elektromagnetik dalgaların bir engele çarpıp geri dönmesi olayı; çarpıp geri dönen dalgalar.


yankı İng. delay

Ses sinyalini kopyalayarak belli zaman aralıklarıyla belirlenen sayıda tekrarlayarak yapay yankı hissi veren efekt ve bunu sağlayan cihaz.


yankı İng. echo

Sesin bir yere çarpıp geri dönmesiyle duyulan ikinci ses


yankı Osm. aks-i sedâ

(fizik)


yankı İng. echo, reverberation

Sinema/TV. Ses dalgalarının, çeperleri pek soğurucu olmayan bir yerde çarpıp geri dönmesi; bu dönme sonunda sesin geride bıraktığı iz.


yankı İng. echo

1. fizik: Sesin bir yere çarpıp geri dönmesiyle oluşan ikinci ses. 2. televizyon: Dolaysız dalgadan daha uzun bir yol alarak daha geç gelen dolaylı dalganın televizyon camında yaptığı parazit görüntü.


yankı, (yangı, yangu, yanku, yañu)

Aksisada.


yañkı

İşte o, ordaki.


Yankı Köken: T.

Cinsiyet: Kız Sesin bir yere çarpıp geri dönmesiyle duyulan ikinci ses, ses yansıması.Cinsiyet: Erkek Sesin bir yere çarpıp geri dönmesiyle duyulan ikinci ses, ses yansıması.


yankı için benzer kelimeler


yankı, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'a', 'n', 'k', 'ı', şeklindedir.
yankı kelimesinin tersten yazılışı ıknay diziliminde gösterilir.