fil hastalığı

fil hastalığı

a. tıp Çoğunlukla bacakların şişip fil ayağı biçimini almasıyla beliren bir hastalık.


fil hastalığı İng. Bancroft's filariasis

Sıcak ülkelere özgü olmakla birlikte, yurdumuzda da görülen Bankroft kurdunun yol açtığı, el, ayak, meme, üreme örgenleri gibi vücudun belli bir bölgesine kısılıp kalmış bağdoku çoğalması.


fil hastalığı İng. elephantiasis

Tropik ülkelerde görülen ve Bancroft solucanı denilen bir iplik solucanının meydana getirdiği hastalık.


fil hastalığı İng. elephantiasis

1. Özellikle tropik bölgelerde görülen Wuchereria bancrofti, Brugia malayi veya B. timori gibi nematodların neden olduğu lenf damarlarının yangısı ve genişlemesiyle başlayan, ilerleyen dönemlerde enfekte bireylerde üşüme, ateş (elefanoit ateşi), ülser ve tüberkellerin oluşumu, depigmentasyon, yarılmalar ve deri altı bağ dokusunun çoğalıp sertleşmesi ve derinin hipertrofiye olmuş fibröz bir yangısı biçiminde, daha çok bacakların alt bölgesinin hacminin artması, bacağın fil bacağı biçimini alması gibi belirtilerin görüldüğü filaryal hastalık, bankroftiyan filaryozis, malaryan filaryozis, elefantiyazis, fil ayaklılık. 2. Herhangi bir nedene bağlı olarak dokularda meydana gelen hipertrofi ve kalınlaşma.


fil hastalığı İng. elephantiasis

Tropik memleketlerde görülen ve Bancroft kurdu denen bir iplik kurdunun meydana getirdiği bir hastalık.


fil hastalığı için benzer kelimeler


fil hastalığı, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, f harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'f', 'i', 'l', ' ', 'h', 'a', 's', 't', 'a', 'l', 'ı', 'ğ', 'ı', şeklindedir.
fil hastalığı kelimesinin tersten yazılışı ığılatsah lif diziliminde gösterilir.