filgiller

filgiller

ç. a. hay. b. Memeliler sınıfının hortumlular takımının bir familyası.


filgiller İng. elephants

Memeliler (Mammalia) sınıfının, hortumlu memeliler (Proboscidea) takımından, başları çok büyük, beyinleri iyi gelişmiş, dişleri az sayıda, İki üst kesici dişleri erkekte çok uzamış, köpek dişleri olmayan, bacakları kısa, yuvarlak ve beş parmaklı, dişleri oyularak süs eşyası yapılan, çok kuvvetli olduklarından yük ve binek hayvanı olarak kullanılan, karada yaşayan memelilerin en büyüklerini içine alan bir familya.


filgiller Fr. éléphantides

(zooloji)


filgiller İng. elephants

(Elephantidae), (Lat. elephas = fil) Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının hortumlu-memeliler (Probos-cidea) takımından bir familyası. Başları çok büyüktür. Beyinleri iyi gelişmiştir. Anlaklıdırlar. Dişleri az sayıdadır. İki üst kesici dişler çok uzamıştır. Köpek dişleri yoktur. Bacakları kısa, yuvarlak ve 5 parmaklıdır. Dişleri oyularak süs eşyası yapılır. Çok kuvvetli olduklarından yük ve binek hayvanı olarak kullanılırlar. Bazı türlerinin soyu tükenmiştir. Karada yaşayan memelilerin en büyükleridirler. Bitki yerler. Afrika ve Güney Asyada yaşarlar. Hindistan fili (Elephas maximus), Afrika fili (E. africanus), mamut (E. primigenius) iyi bilinen türleridir.


filgiller, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, f harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'f', 'i', 'l', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
filgiller kelimesinin tersten yazılışı relliglif diziliminde gösterilir.