ikilem

ikilem

a. man. 1. İki önermesi bulunan ve her iki önermenin vargısı olan tasım, kıyasımukassem, dilemma. 2. İnsanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini izlemeye zorlayan tartışma, sorun veya usa vurma durumu.


ikilem İng. dilemma

1. İki çözüm yolu ya da iki yönü bulunan ve aynı sonucun elde edildiği tasım. 2. İnsanı, istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini, beğenmeye ve izlemeye zorlayan tartışma, sorun ya da usa vurma durumu.


ikilem İng. dilemma

1. (Mantıkta) Karşıdakinin iki yandan kıstırılması: A olunca B ve C nin de olması zorunludur, ama ne B ne de C vardır, öyleyse A yoktur. 2. (Genel olarak, "kıskaç", "kıstırma" anlamında) Her iki durumda da doğru hareket edemeyeceğim iki olanak karşısında bulunup, bunlardan birini yapmaya, istemediğim halde beni zorlayan durum.


ikilem İng. duality

1. Değişik yapıda iki öğenin birlikte bulunması. 2. İkili özellik gösteren durum.


ikilem İng. doublet

1. İki atomun paylaştığı bir çift elektron. 2. Çift ucaylı bir dizgede elektrik momenti sonlu ve değişmez olacak biçimde, yüklerin büyüyüp aralarındaki uzaklığın kısaldığı sınır durum.


ikilem İng. dilemma

İstenmeyen ve eş uygunsuzluktaki iki sonuçtan birini seçmeyi gerektiren usavurma.


ikilem İng. dilemma

Tüketici olan iki olanakta da aynı sonucun çıktığını dile getiren çıkarım. || Krş.. yalınç yapıcı ikilem, yalınç yıkıcı ikilem, karmaşık yapıcı ikilem, karmaşık yıkıcı ikilem.


ikilem Fr. dilemme

Birbirine karşıt iki öncül savın aynı sonucu vermesi.


ikilem için benzer kelimeler


ikilem, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 'k', 'i', 'l', 'e', 'm', şeklindedir.
ikilem kelimesinin tersten yazılışı meliki diziliminde gösterilir.