indirgeme

indirgeme

a. kim. ve mat. İndirgemek işi, irca, redüksiyon.


indirgeme İng. reduction

1. Kimyasal bir olay sırasında bir maddenin bileşimindeki hidrojen miktarının artırılması ya da oksijen miktarının azaltılması, bir atom ya da iyona bir elektronun ilâvesi. 2. Mayoz bölünmesi sırasında kromozom sayısının yarıya indirilmesi. Redüksiyon.


indirgeme İng. reduction

Geri götürme. 1. (Mantıkta) İkinci, üçüncü ya da dördüncü tasım figürlerinden birinin (Baroco ye Bocardo) birinci figürün dört kipinden birine (Barbara, Celarent, Darii, Ferio) geri götürülmesi. 2. Görüngübilim yöntemi, bk. görüngübilim


indirgeme

1. (discounting) Gelecekteki bir nakit akımını belli bir oran üzerinden bugünkü değere dönüştürme işlemi. 2. (deflate) Nominal (cari fiyatlarla ifade edilen) iktisadi büyüklükleri temel bir yılı dikkate alarak gerçek (reel, yani sabit fiyatlarla ifade edilen) büyüklüklere çevirme.


indirgeme, indirgenme İng. reduction

Bir öğe ya da yükünün elektron alarak daha düşük değerliğe inmesi. Örn.


indirgeme İng. reduction

1. Terimlerin derlenmesi, üstlerin alınması, üleşkelerin yalınçlaştırılması, ornatma yapılması ve benzeri yöntemlerle eldekini bir başka biçime sokma eylemi. 2. Azaltma, küçültme.


indirgeme İng. reduction

Bir önermeyi eşdeğeri olan indirgenmiş bir önermeye dönüştürme işlemi.||Krş.. indirgenmiş önerme.


indirgeme İng. reduction

İndergenme olayını yaratan işlem.


indirgeme

bk. indirgenme.


indirgeme İng. reduction

İndirgenme.


indirgeme İng. reduction

1. fizik: Kapalı bir çevrimi, yeğinliği değişen bir mıknatıs alanın içine koyarak elektrik akımı oluşturma. 2. kimya, metalbilim: Kimyasal bir olay sırasında, bir özdeğin bileşimindeki hidrojen (H) niceliğini arttırma ya da oksijen (O) niceliğini azaltma işlemi.


indirgeme İng. reduction

Tümdengelimci bir dizgede bilinmeyenleri bilinen bilgilere geri götürme.


indirgeme İng. reduction

(karşılık: redüksiyon), (Lat. reductus = indirgenmiş)1. Mayoz bölünmesi sırasında kromozom sayısının yarı sayıya indirilmesi, 2. Kimyasal bir olay sırasında bir maddenin bileşimindeki H miktarının arttırılması ya da O2 miktarının azaltılması.


İndirgeme Osm. irca

indirgeme için benzer kelimeler


indirgeme, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 'n', 'd', 'i', 'r', 'g', 'e', 'm', 'e', şeklindedir.
indirgeme kelimesinin tersten yazılışı emegridni diziliminde gösterilir.