kalmak

kalmak, -ır

(nsz) 1. Olduğu yeri ve durumu korumak, sürdürmek: “Sıkı sıkı kucakladı ve öylece kaldı.” -T. Buğra. 2. Zaman, uzaklık veya nicelik belirtilen miktarda bulunmak: “Arabada yalnız dört çocuk kalmıştı.” -O. C. Kaygılı. 3. (-de) Konaklamak, konmak: “Hemen karargâha yerleşmezsem ne geri dönebilir ne de otelde kalabilirdim.” -F. R. Atay. 4. (-le) Oturmak, yaşamak: “Tam beş sene benimle beraber kaldı.” -S. F. Abasıyanık. 5. Eğleşmek. 6. Hayatını sürdürmek, yaşamak: O aileden bir bu çocuk kaldı. 7. Varlığını korumak, sürdürmek: “Eniştemizin iptidai kalmış huyları da vardı.” -A. Ş. Hisar. 8. (-de) Oyalanmak, vakit geçirmek: “Kısa bir süre tezgâhın önünde kaldı.” -N. Cumalı. 9. Sınıf geçmemek: Çocukların içinde kalanlar da var geçenler de. 10. (-de) İşlemez, yürümez duruma gelmek: Araba yarı yolda kaldı. 11. (-e) Geriye atılmak, ertelenmek: “Mahkeme ayın on sekizine kaldı.” -S. F. Abasıyanık. 12. (-de) Bir şeyle kaplanmak, bir şeye bulanmak: Oda duman içinde kaldı. 13. (-de) Bir işi belli bir noktada bırakmak, ara vermek: Bugün iş maddesinde kaldık. 14. (-den) Miras olarak geçmek: Çiftlik ana babasından kalmış. 15. (-den) Yapamamak: Misafir geldi, gezmeden kaldık. 16. Belli bir gelirle geçinmek zorunda bulunmak: “Refika, valide, iki kerime kaldık mı biz iki bin kuruş tekaüt maaşına.” -H. Taner. 17. (-le) Yetinmek: Yalnız dayak atmakla kalmadı, onu işinden de çıkardı. 18. (-le) Sınırlanmak: “Amasya'da iken karşılaştığımız vaziyet yalnız Şeyh Recep Vakası ile kalmadı.” -Atatürk. 19. Herhangi bir durumu sürdürmek. 20. (yar) Olmak, herhangi bir durumda bulunmak: “Fatma'nın yemek çantası olmasaydı, dün aç kalmıştık.” -F. R. Atay. 21. (yar) Kök veya gövdeleri sonuna -a (-e), -ıp (-ip) zarf-fiil eki almış fiillere gelerek süreklilik bildiren birleşik fiiller oluşturur: Bakakalmak. Şaşakalmak. Donakalmak. Şaşırıp kalmak. Donup kalmak.


kalmak

Kalkmak


kalmak

1. İkamet etmek, oturmak. 2. Konaklamak, yatmak. 3. Bulunmak. 4. Muhafaza olmak, durmak 5. Artmak, fazla bulunmak. 6. Miras intikal etmek. 7. Mahrum olmak. 8. Belli bir duruma mecbur olmak, maruz olmak. 9. Çıkış imkânı bulamamak, kapanıp kalmak 10. Payına düşmek,...e mal olmak 11. (tasviri fiil olarak) // uyuyip kalmak: uyuyuvermek 12. (yardımcı fiil olarak) // meydanda kalmak: ortada kalıvermek, eli boş kalmak


kalmak

Bağlanmak, kapılmak, değer vermek, itibar göstermek, bakmak


kalmak için benzer kelimeler


kalmak, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'l', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
kalmak kelimesinin tersten yazılışı kamlak diziliminde gösterilir.