karbon

karbon Fr. carbone

a. kim. Atom numarası 6, atom ağırlığı 12 olan, doğada elmas, grafit gibi billurlaşmış veya maden kömürü, linyit, antrasit gibi şekilsiz olarak bulunan, canlı varlıkların aslını oluşturan ve yandıktan sonra kömür durumuna geçen element (simgesi C).


karbon

bk. radyokarbon yöntemi.


karbon İng. carbon

Simgesi C, atom numarası 6, atom kütlesi 12,01 g, e.n. 3730 °C, k.n. 4830 °C, elektron dağılımı [He] 2s2 2p2 , periyodik sistemde IV A grubunun ilk elementi olan bir atom. Tabiatta en çok serbest halde iki allotropu olan elmas ve grafit şeklinde veya bileşikleri halinde (karbondioksit, karbonatlar, organik bileşikler vs) bulunan suda, seyreltik asit ve bazlarda ve organik çözücülerde çözünmeyen, sıcak yükseltgeyici asitlerde çözenen en çok çelik endüstrisinde kullanılan ametal elementler karbonun diğer şekilleri olan karbon siyahı odun kömürü ve kok, organik ve biyolojik bileşiklerin kısmi yanmasından üretilir.


karbon İng. carbon

Demir alaşımlarının temel alaşım elementi. A. A. 12.01, A. S. 6.


karbon Fr. carbone

(kimya)


karbon için benzer kelimeler


karbon, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'r', 'b', 'o', 'n', şeklindedir.
karbon kelimesinin tersten yazılışı nobrak diziliminde gösterilir.