kavuklu

kavuklu

sf. Kavuk giymiş.

Ort. O.) Orta oyunun Pişekâr ile söz düellosuna giren, Orta oyununun en önemli tipi. Kavuklu, dilimli ve sarıklı bir kavuk, kırmızı çuhadan kaftan giyer. Eski adı Nekre'dir. Kavuklu'nun peşinde bir cüce ya da kambur bulunurdu (bk. nekre.)


Kavuklu

öz. a. Orta oyununda hikâyeyi anlatıp asıl görevi üstlenen, espri ve komiklik yapan kişi.


Kavuklu

Niğde ili, Kemerhisar bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Kavuklu

Ortaoyunu'nda eksen tiplerden biri. bk. Pişekâr. Türk gölge oyunundaki Karagöz'ün özdeşi. Dışa dönük, özü, sözü bir, sağduyusu olan okumamış bir tiptir. Halkın düşüncelerini ve duygularını yansıtır. Haksızlığa, ikiyüzlülüğe karşıdır. Ekmek parası için, beceremediği işlere bile girer, hakkı olmayan parayı kazanmayı sevmez, öğrenim görmediği için bilgisizdir, ama sezgisi güçlüdür. Ekmek parası için beceremediği işleri yapmada gayret gösterirken sömürülür. Gerçekçidir, düş kurmayı sevmez. Her şeyi olduğu gibi kabul eder ve yanlış gördüğü şeyleri dosdoğru yüze vurur. Özeleştirisi de olduğundan sevimlidir.


kavuklu için benzer kelimeler


kavuklu, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, u harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'v', 'u', 'k', 'l', 'u', şeklindedir.
kavuklu kelimesinin tersten yazılışı ulkuvak diziliminde gösterilir.