kural

kural

a. 1. Bir sanata, bir bilime, bir düşünce ve davranış sistemine temel olan, yön veren ilke, nizam: Dil bilgisi kuralları. 2. Davranışlarımıza yön veren, uyulması gereken ilke: “O yirmi beş yaşına kadar umumi kurallara, yargılara sığmayan bir hayat yaşamıştır.” -H. E. Adıvar.


kural

1. Araç. 2. Silah.


kural İng. rule
kural Osm. kaide

Dilin aynı cinsten olaylarında görülen birlikten çıkarılmış hüküm.


kural İng. rule

(Lat. régula = kendisiyle doğru çizgi izlenebilen < regere = doğru çizgi üzerinde yönetme) : 1. Bir işlemde iyi bir sonucun nasıl sağlanacağını gösteren yönerge. 2-Bir formül, bir önerme ile dile getirilmiş, saptanmış; buyrultu: belli bir durumda yapılması gereken şeyi gösteren ya da buyuran yönerge. // Yasadan ayrılığı, olağandışına yer vermesidir. (Ahlakta, mantıkta, sanatta kabul edilmiş olan kurallar.) 3. Düşünme ve eylemenin öznel ilkesi.


kural

kaide.


kural İng. code

Bir yaptırımlar düzeniyle toplum üyelerinin kendisine uyması sağlanan, toplumca benimsenmiş her türlü buyurucu ve yasaklayıcı düzenleme.


kural İng. rule

Bir bilimsel dizgede bilgi üretmek üzere uyulan özel işlem tutamakları.


kural Osm. kaide

Her alanda uzun araştırma ve denemelerden sonra ortaya çıkmış genel yargı. Eylemlerin, işlemlerin; koşuk biçimleri, ölçüler, uyaklar, türler., gibi yazınsal sorunların doğruluğu kurala uygunlukla sağlanmış olur.


Kural

Şanlıurfa ili, Böğürtlen bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Kural

Dil olayları arasındaki düzen: Ünlü uyumları, ünsüz uyumu gibi.


Kural

bk. çıkarım kuralı, mantık kuralı.


kural için benzer kelimeler


kural, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'u', 'r', 'a', 'l', şeklindedir.
kural kelimesinin tersten yazılışı laruk diziliminde gösterilir.