orta

orta

a. 1. Bir şeyin kenarlarından merkeze doğru yaklaşık olarak aynı uzaklıkta olan yer: “Tam bağın ortasına geldikleri zaman düşman askerlerini gördüler.” -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Başlangıcı ile bitimi arasında eşit uzaklıkta olan süre: Yılın ortası. Haftanın ortası. Günün ortası. Kışın ortası. 3. Bir şeyin eşit olarak ayrılabileceği bölüm: “Seccadesini ortasından kesip ikiye böldüler.” -Ö. Seyfettin. 4. Ne uzun ne kısa, midi. 5. Ne büyük ne küçük, midi. 6. İyi ile kötü arasındaki durum. 7. Öğretimde, öğrencinin değerlendirilmesinde geçer not ile iyi arasındaki derece: Orta ile geçti. 8. Defterde, bir araya getirilmiş belli sayıda yaprakların oluşturduğu bölümlerden her biri. 9. sf. Sorunların çözümünde aşırılıklardan kaçınan, ölçülü bir yöntem izleyen. 10. sf. Her iki yanında kendi türünden aynı nitelikte nesneler, durumlar bulunan: “Hademe orta bölmeyi açmak üzere koştu.” -R. H. Karay. 11. sf. İki karşıt nitelik veya durum arasında bulunan, tutarlı, ılımlı, vasat. 12. fiz. Bir olayın, içinde gerçekleştiği yer. 13. mat. Orantı. 14. sp. Futbolda oyunculardan birinin, topu, kale ağzında duran arkadaşlarına havadan yollamak için yaptığı vuruş: “Aut çizgisinden nefis bir orta...” -H. Taner. 15. tar. Yeniçeri Ocağında tabur.


orta Fr. Médian, ne
orta Fr. Dimidié
orta Fr. Centre
orta

Orta büyüklükte moloz.


orta

Davar etinin butla bel arasındaki parçası, boşböğür.


orta

Perşembe.


orta

Yapılarda dama uzatılan uzun ağaç.


orta

1. Ara. 2. Meydan, görünür yer. 3. İki eşit paya ayrılan nokta


orta İng. medium
orta İng. intermediate
orta Fr. moyen

Bazı dillerde, özel bir yapısı olup çatı bakımından etken ile edilgen arasında sayılan fiil şekli, ki ETKİN (Dynamique), KARŞILIKLI (Réciproque DÖNÜŞLÜ (Réfléchi ou Médiopassif) çeşitleri vardır.

Ortaoyunu): Ortaoyunu'nun oynandığı alan. Uzunluğu otuz arşın (yirmi metre), genişliği yiitmi arşındır (on dört metre). Çevresine kazıklar çakılara kip dolaştırılır ve seyirciler ile oyun yerinin sınırı çizilmiş olur. bak meydan, palanga.


orta

Yağlı güreşlerde ve karakucakta deste ile başaltı boyları arasındaki boy. (Küçük orta ve büyük orta diye iki bölüme ayrılmıştır.)


orta Osm. mutavassıt

(biyoloji)


orta İng. middle

Sinema/TV. Görünçlüğün ortasında yer alan bölüm; ortaya düşen yerler.


orta

Yeniçeri örgütünde bugünkü bölük dengi birliklere verilen ad.

Ort. O.):Orta oyunu'nun oynandığı alan. Çevresine kazıklar çakılır; bu kazıklar arasına ip dolaştırılarak, seyirciler oyun yerinden ayrılırdı.


orta

Dokuma tezgahlarında çalışan kadınlara gönderilen kuru yemiş ve tatlılar. (Yenikent *Aksaray - Niğde.)


orta

Ara, beyn.


Orta

öz. a. (o'rta) Çankırı iline bağlı ilçelerden biri.


orta için benzer kelimeler


orta, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, o harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'o', 'r', 't', 'a', şeklindedir.
orta kelimesinin tersten yazılışı atro diziliminde gösterilir.