ortak nesne

ortak nesne

a. db. Birden çok yüklemin bağlı bulunduğu nesne: “Postacı adresi buldu ama bize bildirmedi.” cümlesinde “adresi” ortak nesnedir.


ortak nesne

Ayrı eylemlerin ve eylemsilerin anlamını tamamlayan aynı belirtili nesne: Ali kitabı karaladı, Ahmet sildi; Ali mektubu okurken Ahmet çekiverdi; Turgut çantasını kaybetmiş ama, hemen bulmuş; Parayı bulursan sahibine vermelisin örneklerinde olduğu gibi.


ortak nesne

Birleşik cümlelerde birbirinden farklı kılışları gösteren fiillerin anlamlarını tamamlayan ve onlara ortaklaşa nesnelik eden nesne: postacı adresi buldu ama bize bildirmedi. Aradığım kimseleri görürsen, bana gönderiver. Bu hikâyeyi biraz aşağıdaki levha ile kıyas etmeniz için böyle uzattım. (F. R. Atay, Gezerek Gördüklerim, s. 141). Çamlıca'daki eniştemiz köşkünün içinde eski ruhunu arıyor, fakat artık bulamıyordu (A. Ş. Hisar, Çamlıca'daki Eniştemiz, s. 232). Gözleri yanıyor ve çakıyordu. Dişlerini sıkmıyor ama boyuna birbirlerinin üzerinden bir ileri bir geri kaydırıp duruyorudu (T. Buğra, İbişin Rüyası, s. 65) vb.


ortak nesne

Azerbaycan Türkçesi: müräkkäb tamamlıg; Türkmen Türkçesi: umumi dooldurgıç (goşmasözlemde); Gagauz Türkçesi: ortak tamannık; Özbek Türkçesi: umumiy toldiruvçi (qoşma gapda);Uygur Türkçesi: (B.Uyg.) ortaq toluqturğuçi ~ (D.Uyg.) ortaq toldurğuçi; Tatar Türkçesi: urtaqtämamlıq; Başkurt Türkçesi: urtaq tultırıwsı; Kmk: ortak tolumluk; Krç.-Malk.: koşaytımda eki aytımnı ortak tolturawçusu; Nogay Türkçesi: ortak toltırgış (kabatlı yıymada); Kazak Türkçesi: ortak tohktawış (kürdeli söylemde); Kırgız Türkçesi: calpı toluktooç (taltaal süylömdö); Alt:: tekşi toltıraaçı (kolbolu ermekte); Hakas Türkçesi: pîr tiksî toldıng; Tuva Türkçesi: niiti nemelde; Şor Türkçesi: *ortak kojım; Rusça: obşçeye dopolneniye (vslojnom predlojenii); ()


ortak nesne için benzer kelimeler


ortak nesne, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, o harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'o', 'r', 't', 'a', 'k', ' ', 'n', 'e', 's', 'n', 'e', şeklindedir.
ortak nesne kelimesinin tersten yazılışı ensen katro diziliminde gösterilir.