ortakoran

ortakoran İng. common ratio

Bir eşçarpanlı dizide dilemsel iki ardışık terimin oranı.


Ortakoran

99. Ortakoran : İki çizginin ortak oranı olan üçüncü bir çizgi, o iki çizginin dışlarda bulunduğu Şekil ; 64 bir orantının, ortalarında ortak olarak bulunur. Ortakoran, orantının yanlarında da bulunabilir. Uzunlukları : 2, 4 ve 8 metre olan a, b, c çizgilerini alalım. Bu sayılardan bir orantı kuralım : 2:4=4:8 yahut sayılar yerine çizgileri gösteren harfleri koyalım: a:b=b:c işte bu orantılardan ortadaki, iki tarafa ortak, 4 sayısı veya b harfi, ortakorandır. 2 nin 4 e ve 4 ün 3 e bölümleri yani oranları birdir,


Ortakoran

100. Prensip: VIII. Çemberin bir noktasından çapa indirilen dikey, çapta ayırdığı iki parçanın ortakoranıdır. Şekilde de görüldüğü gibi çemberin M noktasından Şekil 65 AB çapına indirilen MN = m dikeyi,çapta ayırdığı o ve d parçalarının ortakoranıdır. Yani c : m = m: d dir. Şekil 66 Şekil 67 İmsel şekiller : İmsel şekiller aynı büyüklükte olmadıkları halde aynı biçimde olan şekillerdir. Şekil 68 Şekil 69 Dayireler daima imsel şekillerdir Kareler daima imsel şekillerdir. Kenarlarının sayısı aynı olan düzgün poligonlar, daima imsel şekillerdir.


ortakoran, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, o harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'o', 'r', 't', 'a', 'k', 'o', 'r', 'a', 'n', şeklindedir.
ortakoran kelimesinin tersten yazılışı narokatro diziliminde gösterilir.