oynamak

oynamak

(nsz) 1. Vakit geçirme, eğlenme, oyalanma vb. amaçlarla bir şeyle uğraşmak: “Çimenler üzerinde çocuklar oynuyor, kuzular otluyor.” -H. R. Gürpınar. 2. Herhangi bir tutku, ilgi vb. sebeple bir şeye kendini vermek: “Babalar çocuklarının yanında rakı içer, kumar oynarsa çocuklar da ayyaş ... olurlar.” -B. Felek. 3. Kımıldamak, hareket etmek. 4. (-le) Bir şeyi sürekli evirip çevirmek veya sürekli olarak ona dokunmak. 5. Bir film, oyun vb.nde rol almak: “Bütün rolleri, şahısların sesleri, tavırları, mimikleriyle tek başına oynamıştı.” -Y. Z. Ortaç. 6. Film gösterilmek: Bu akşam televizyonda hangi film oynuyor? 7. Tiyatro eseri sahneye konmak: “Birisi dedi ki bu iki perdelik bir oyun imiş, bitince ötekini oynayacaklarmış.” -M. Ş. Esendal. 8. Eşyanın herhangi bir parçası kımıldamak, hareket etmek: “Birdenbire apartman kapısının oynadığını hissettim.” -P. Safa. 9. Sarsılmak, yeri değişmek: Depremde yapı oynadı. 10. Sporla ilgili çalışmalara katılmak: Tenis oynamak. 11. Müziğin gerektirdiği uyumlu hareketleri yapmak: “Ne oynadığı gazinonun ismini söyledi ne de danslarından bahsetti.” -R. H. Karay. 12. Büyük bir ustalık, beceri ve kolaylıkla bir işi yapmak. 13. Değişiklik göstermek: Bunların fiyatı iki bin ile üç bin lira arasında oynar. 14. (-le) Tehlikeye düşürmek: Benim sağlığımla oynama. 15. Oyalanmak, gereği gibi yapmamak, boşuna vakit geçirmek. 16. (-le) mec. Rastgele yön vermek, aldatmak: Talih bizimle oynuyor. 17. (-le) mec. Herhangi birine karşı önemsemeyici davranışlarda bulunmak: Koca adamla oynamaya utanmıyor musun? 18. mec. Tedirgin etmek, rahatsız edici davranışta bulunmak. 19. mec. Değiştirmek, bozmak, tahrif etmek: “Borsada istediği gibi oynuyordu fiyatlarla.” -N. Cumalı.


oynamak

Evlilik dışı cinsel ilişki kurmak.


oynamak

Toprak yarılmak, kaymak.


oynamak

< ET oynamak: oynamak. || gözi oynamak:: kagış sözü olarak kullanılır || it oynamiş yonca tarlasi: karma karışık


oynamak

1. Sergilemek, (hileli) hareket etmek. 2. Oynamak


oynamak İng. play, act

Oyuncunun gerekli ses uygulayımı ve gövde hareketleri ile bir oyun kişisini canlandırması ya da göstermesi.


oynamak İng. play, act

Sinema/TV. Oyunluktaki belirli bir kişiyi canlandırmak.


oynamak İng. play, act

Oyuncunun çeşitli ses, el, kol, mimik anlatmalariyle bir kişiyi canlandırması ya da göstermesi. Bir tiyatro yapıtındaki belli bir karakteri canlandırmak ya da bir tipi göstermek.


oynamak

1. Harcamak. 2. Güreşmek.


oynamak için benzer kelimeler


oynamak, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, o harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'o', 'y', 'n', 'a', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
oynamak kelimesinin tersten yazılışı kamanyo diziliminde gösterilir.