solucanlar

solucanlar

ç. a. hay. b. Halkalılardan, yer solucanı, tenya, askarit gibi vücutları uzun, yumuşak ve ayaksız hayvanları içine alan takım.


solucanlar İng. worms

Uzun, iki yanlı bakışık vücutları, düğümlü sinir aygıtları, özel kan damarları, karışık üreme ve boşaltım örgenleri bulunan omurgasız hayvanlar kökü.


solucanlar İng. earthworms

(Yun. oligos: az; khaite: kıl) Halkalı solucanlar (Annelida) dalının, kıllı ayaklılar (Chaetopoda) sınıfından, vücutları uzun ve birbirine benzeyen bölütlerden yapılmış, deri çukurlarından kitin kıllar çıkan, eşeysel olgunlaşma sırasında üreme açıklıkları çevresinde semer (klitellum) denen bezli ve şişkin bir bölge oluşan, hepsi er dişi, yenilenme yetenekleri çok yüksek, nemli topraklarda ya da sularda yaşayan türleri olan bir takım. Yer solucanı (Lumbriccus terrestris), tubifeks (Tubifex) iyi bilinirler.


solucanlar İng. worms

bk. Lüder çizgileri.


solucanlar Osm. didan

(zooloji)


solucanlar Fr. oligochètes

(zooloji)


solucanlar İng. earthworms

Halkalı solucanlar (Annelida) dalının, kıllı ayaklılar (Chaetopoda) sınıfından, vücutları uzun ve birbirine benzeyen bölütlerden yapılmış, deri çukurlarında kitin kıllar çıkan, eşeysel olgunlaşma sırasında üreme açıklıkları çevresinde semer (klitellum) denen bezli ve şişkin bir bölge oluşan, hepsi er dişi, yenilenme yetenekleri çok yüksek olan, nemli topraklarda veya sularda yaşayan türleri olan bir takım.


solucanlar İng. earthworms

(Oligochaeta), (Yun. oligos = az, Yun.khaite = kıl), Çokgözeli hayvanlardan halkalıkurtlar (Annelida) dalının kıllı-ayaklılar(Chaetopoda) sınıfına giren bir takımı. Azçok uzun olan vücutları birbirine benzer bölütlerden yapılmıştır. Kitin kıllar deri çukurlarından çıkar. Eşeysel olgunlaşma sırasında üreme açıklıkları çevresinde semer (klitellum) denen bezli ve şişkin bir bölge meydana gelir. Hepsi erdişidir. Yenilenme yetenekleri çok yüksektir. Nemli toprakta ya da sularda yaşarlar. Yer solucanı (Lumbricus terrestris), tubifeks (Tubifex) iyi bilinirler.


solucanlar için benzer kelimeler


solucanlar, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'o', 'l', 'u', 'c', 'a', 'n', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
solucanlar kelimesinin tersten yazılışı ralnaculos diziliminde gösterilir.