yalancı ayak

yalancı ayak, -ğı

a. hay. b. Bir hücreli hayvanlarda hareket ve beslenmeye yarayan protoplazma uzantısı.


yalancı ayak Fr. Lobopode (lobe + pied) pseudopode (faux +pied)
yalancı ayak İng. pseudopod

(Yun. pseudes: yalancı; pous: ayak) 1. Özellikle amip benzeri bir hücreli hayvanlarda ve fagositoz yapan hücrelerde sitoplâzma uzantıları. Psödopod. 2. Bazı yosunlarda sporangiyumu destekleyen sap.


yalancı ayak Fr. pseudopode
yalancı ayak Osm. ricl-i kâzip

(biyoloji, zooloji)


yalancı ayak İng. pseudopod

Özellikle amip benzeri bir hücreli hayvanlarda hareket ve beslenmeye yarayan sitoplazma uzantısı, psödopod.


yalancı ayak İng. pseudopodia, pseudopodium

Özellikle amip benzeri bir hücreli hayvanlarda ve fagositoz yapan hücrelerde geçici sitoplazma uzantıları. Bu uzantılar kimi protozoonlarda hareket organı olarak görev yaparlar. Yalancı ayaklar çeşitli amip türlerinde çok belirgin olmasına rağmen lökosit gibi kimi metazoa hücrelerinde ve nematod spermatozoonlarında da bulunmaktadır. Lobopodyum, filopodyum, rizopodyum (retikulopodyum) ve aksopodyum olmak üzere dört değişik yalancı ayak bulunmaktadır, psödopod, psödopodyum.


yalancı ayak İng. pseudopod

(karşılık: psödopot), (Yun. pseudos = yalan, Yun. pous = ayak): Ayak biçiminde bir vücut çıkıntısı olup amiplerde, akyuvarlarda v.b. hareketi sağlar.


yalancı ayak için benzer kelimeler


yalancı ayak, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'a', 'l', 'a', 'n', 'c', 'ı', ' ', 'a', 'y', 'a', 'k', şeklindedir.
yalancı ayak kelimesinin tersten yazılışı kaya ıcnalay diziliminde gösterilir.