sayı

sayı

a. 1. mat. Sayma, ölçme, tartma vb. işlerin sonunda bulunan birimlerin kaç olduğunu bildiren söz, adet: Bir, beş, yüz, birer sayıdır. 2. Gazete, dergi vb. sürekli yayınların bir bütün oluşturan, değişik tarih, numara taşıyan baskılarından her biri, nüsha: Derginin son sayısında... 3. sp. Bir spor karşılaşmasında taraflardan her birinin başarı derecesini gösteren nicelik, skor.


sayı İng. goal

Topun, kurallara uygun bir vuruşla bütünü ile kale direkleri ve kale çizgisi arasında kalan alandan geçmesi durumu.


sayı İng. digit
sayı İng. number
sayı Fr. nombre

Kelimelerin anlattıkları kavramın tek veya çok ( bazı dillerde ikili, üçlü ) olması temeline dayanılarak yapılan ayırma. bk. Tekil. Çoğul, İkil, Üçül.


sayı İng. number

Bir çokluğun bir birimle belirlenimi. // Sayma eylemi ile ortaya çıkar. Ama sayma zamanla ilgili bir olaydır, oysa sayının kendisi, hiç bir niteliksel belirlenimi olmadığı gibi, zaman, belirleniminden de de sıyrılmıştır, zamanın dışındadır. (Felsefede) Nicel bakımından göz önüne alınmış şeyler topluluğunu ölçüp karşılaştırarak soyutlama ile elde edilen temel kavram. // Sıra sayı: sırayı, dizeyi belirtir (birinci, ikinci); bayağı sayı: niceliği belirtir (bir, iki). Sayıyı temel ilke yapan Pythagorasçı öğretiye göre nesnelerin özü, gerçeği, varlığın ana özdeği sayıdır. Her şey sayı bağlantılarına göre düzenlenmiştir, sayılarla bilinebilir. Aristoteles, sayıyı ölçülebilen miktar olarak tanımlar; bu yüzden "bir" henüz bir sayı değildir. Oysa Locke'a göre sayı, birimin ya da bir'in en yalın tasarımıdır; birin yinelenmesinden ve bu ikisinin birleştirilmesinden 2 ile gösterilen tasarım oluşur. Berkeley, sayıyı bir düşünme ürünü olarak açıklar. Kant'a göre de sayı, bir anlık kavramıdır, ama somut olarak ancak zaman ve uzay kavramlarının yardımıyla gerçekleşebilir.


sayı Osm. kemmiyyet

Bir kelimenin karşıladığı kavramın teklik-çokluk yani sayı bakımından görünümünü yansıtan dil bilgisi kategorisi. Bu kategorinin çeşitli dillerde teklik, ikilik ve çokluk olmak üzere üç türü vardır. İkili sayı özellikle Arapça için geçerlidir. bk. sayılar.


sayı İng. Hit, "given or received"

Kılıçoyunu yarışmalarında, geçerli bir dürtüş ya da vuruşla elde edilen sonuç. (Buna göre, kendisine geçerli bir vuruş ya da dürtüş yapılmış oyuncu bir sayı alır. Erkeklerde beş, kadınlarda dört sayı almış oyuncu yeniktir.)


sayı İng. number

bk. doğal sayı, tümsayı, gerçek sayı, karmaşık sayı, sayal sayı, sıral sayı. sayı boncuğu : Her birisine dokuzar devingen yuvar geçirilmiş birbirine koşut çubukları tutan bir çerçeveden oluşan işlencelerne aygıtı. Anlamdaş. çörkü.


sayı

bk. doğal sayı, sıral sayı, sayal sayı.


sayı Osm. aded

(matematik)


sayı Fr. numéro

(numara) (matematik)


sayı İng. score

Basketbol oyununda topun sepete girmesiyle ulaşılan sonuç. Bu giriş, oyun sırasında olursa 2, serbest atıştan yapılmışsa 1 olarak kabul edilir. Oyun süresi içinde en çok sayı yapan takım yenmiş sayılır.


sayı

Azerbaycan Türkçesi: say; Türkmen Türkçesi: birlik-köplük saan; Gagauz Türkçesi: sayı; Özbek Türkçesi: són(birlik...); Uygur Türkçesi: san; Tatar Türkçesi: san (berlek...); Başkurt Türkçesi: han (berlek-küplek);Kmk: sanaw (teklik-köplük); Krç.-Malk.: san (birlik); Nogay Türkçesi: san (birlik...);Kazak Türkçesi: san (birlik); Kırgız Türkçesi: san; Alt:: too (t'anıs); Hakas Türkçesi: san ~ pîr san; Tuva Türkçesi: san; Şor Türkçesi: san (pir); Rusça: çislo (yedinstvennoye...); (...)


sayı İng. point

Topun kurallara uygun olarak geri çevrilememesi ya da başlama atışının kullanılmaması sonucu tarafların kazancını ya da yitirimini belirleyen birim.


sayı İng. point

Topun kurallara uygun olarak geri çevrilememesi ya da başlama atışının kullanılmaması sonucu tarafların kazancını ya da yitirimini belirleyen birim.


sayı İng. number

Bir küme oluşturan nesnelerin ya da birimlerin niceliğini gösteren değer.


sayı İng. Point

Karşılaşma sırasında yumrukoyuncularının yaptıkları vuruşları değerlendirmek için yan hakemlerce kullanılan birim.


sayı

Süreli yayınların, her çıkışında aldıkları sıra numarası.


sâyı

Doğru, sahi.


sayı için benzer kelimeler


sayı, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'a', 'y', 'ı', şeklindedir.
sayı kelimesinin tersten yazılışı ıyas diziliminde gösterilir.