temel

temel Rum.

a. 1. Bir yapının toprak altında kalan ve yapıya dayanak olan duvar, taban vb. bölümlerinin tümü: “Evin temelleri sökülüyor gibi sarsılıyor.” -H. E. Adıvar. 2. Bu bölümleri yapmak için kazılan çukur. 3. sf. mec. En önemli, belli başlı, ana, taban, esas, asıl, baz: “Devletin temel kanununun adı Anayasa'dır.” -B. Felek. 4. mec. Bir şeyin gelişimi için gereken ilk ögeler: “Temelde sıradan bir Fransız vodviline dayanırdı oynadıkları oyun.” -N. Cumalı.


temel Fr. Principe
temel Fr. Base
temel Fr. Basique
temel

1.Duvar görünüşü verecek denli sık böğürtlenlik. 2.Bağ, bahçe çevresine çekilen çit : Güllüğün etrafını temelle ördüm. 3.Dikenli yer.


temel

Bir çeşit tura oyunu.


temel

Taş parçası.


temel

Ocağın arkasına konan iri odun.


temel

Ağaç dikerek yapılan, köklü çit.


temel

Temel, esas


temel

< Rum. themelios: temel. || temelisi: temeli


temel İng. basic
temel İng. base
temel İng. basal

temel (fizyolojik mânada)


temel İng. foundation

1. (Genel anlamda) Bir şeyin üzerinde temellendiği, kurulduğu şey (bir evin temeli, bir kurumun temeli vb.). 2. Tinsel nitelikte bir şeyin varsaydığı ve kendisine dayandığı ilke. (Ma tematiğin temeli, hukukun temeli, eğitimin temeli, ahlakın temeli vb. Ahlakın temeli, bir ahlak öğretisinde, ahlaksal doğruların kendisinden çıkarıldığı ilkedir; (ör. Epikuros'un ahlak felsefesinde bu ilke haz'dır). 3. Bütün bir bilgiler bağlamının kendisinden çıkarılabildiği en genel ve en yalın önerme; en genel önermelerden ve en genel düşüncelerden kurulmuş bir dizge. (Ör. Tümevarımın temeli, kendisinden biçimsel olarak olaylardan yasalara geçme hakkının çıkarılabileceği bir ilkedir.)


temel Alm. Fundament, Sockel

(Mimarlık) Toprak altında kalan, üzerine yapının anaduvarları çıkılan taş döşek.


temel İng. fundamental

Bir nota için kaynak alınabilecek en pes perdeli ses.


temel Osm. esasî

(sıfat) (biyoloji)


Temel Köken: Rum.

Cinsiyet: Erkek 1. Bir şeyin gelişimi için ilk ögeler. 2. En önemli, belli başlı, ana, esas. 3. Dayanıklı. 4. Bir yapının sağlam dayanak buluncaya kadar toprak içinde aşağıya doğru uzatılan dip duvarları.


Temel

Muğla ili, Seki bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


Temel Osm. Temel

temel için benzer kelimeler


temel, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, t harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 't', 'e', 'm', 'e', 'l', şeklindedir.
temel kelimesinin tersten yazılışı lemet diziliminde gösterilir.