zincirleme

zincirleme

a. 1. Zincirlemek işi veya durumu. 2. sf. Birbirini izleyen, art arda gelen, müteselsil, teselsül: “Zincirleme laflarla karşı tarafın ekmeğine kat kat yağ sürerler.” -H. Taner.


zincirleme İng. chaining
zincirleme İng. succession

Tiyatro oyununda olayların nedenleri ile sonuçlarının inandırıcı sıra ile birbirini izlemesi.


zincirleme İng. dissolve, lap dissolve, mix (dissolve), fade (over), cross dissolve (fade), oil dissolve, fading

Sinema/TV. İlk çekimin son görüntüleri yavaş yavaş güçsüzleşirken, ikinci çekimin ilk görüntülerinin gittikçe güçlenerek belirmesine, belli bir noktada iki çekimin görüntülerinin üst üste binmesine, bunun ardından ilk çekimin son görüntülerinin gittikçe güçsüzleşerek yerini ikinci çekimin gittikçe güçlenen ilk görüntülerine bırakmasına dayanan bir noktalama, bindirme çeşidi.


zincirleme

bk. Son baş yinelemesi.


zincirleme

bk. son-baş yinelemesi


zincirleme Fr. enchainement

Bir oyunda olayların nedenleri ve sonuçlarının sıra ile birbirini kovalaması.


zincirleme Osm. müselsel

1. Bütün dizeleri birbirine uyaklı bulunan, tek uyak üzerine dönen divan koşuğu. 2. (h.y.) Daha çok ustalık göstermek için kullanılan, uyak düzeni koşma biçiminde, her dizenin uyaklı sözcüğü kendinden sonra gelen dizenin İlk sözcüğü olan bir koşuk türü. / Safder-i âlemsin senden hidayet / Hidayet membaı dilde be-gayet / Be-gayet cemalin nur beşaret / Beşaret gösterir hüsnün enveri.


zincirleme için benzer kelimeler


zincirleme, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, z harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'z', 'i', 'n', 'c', 'i', 'r', 'l', 'e', 'm', 'e', şeklindedir.
zincirleme kelimesinin tersten yazılışı emelricniz diziliminde gösterilir.