devinim

devinim

a. 1. Devinme işi, hareket: “Dinleyenlerden de kendisini doğrulayan baş devinimleri bekliyordu.” -N. Cumalı. 2. Bir toplumdaki olayların ana özelliğini, varlık biçimini belirleyen toplumsal süreçlerin bütünü. 3. fel. Bir ruh durumundan başka bir ruh durumuna geçiş. 4. fel. Bir düşünce sürecinin başlaması, hareket. 5. fel. Zaman içinde durum değiştirme. 6. fiz. Durağan bir noktaya göre devinmekte olan bir nesnenin durumu, devim, hareket: Dünya'nın biri kendi, öteki Güneş çevresinde olmak üzere iki devinimi vardır.


devinim İng. motion

Nesnenin, tüm ya da kimi noktalarının zamana bağlı olarak yer değiştirmesi olayı.


devinim İng. move, motion, movement

1. Yer değiştirme; bir noktanın uzaydaki bir durumdan başka bir duruma geçişi; zaman içinde durum değiştirme. 2. Olabilirlikten gerçekliğe geçiş. 3. Bir ruh durumundan başka bir ruh durumuna geçiş; bir düşünce sürecinin başlaması. 4. Tarihin akışı içinde var olan düzeni değiştirmeye zorlayan " toplumsal, tinsel vb. güçlerin baskısı.


devinim: İng. motion

Bir nesnenin konumunun zamana bağlı olarak değişimi; olay çatkısına göre incelenir.


devinim İng. motion, mobility, movement

1. Her türlü değişimi gösteren özdeğin bir varlık biçimi. 2. Ötelenme, dönme, titreşim gibi konum değiştirme.


devinim İng. action

Sinema 1. Bir film kuşağında sese karşı görüntü bölümünü belirtmekte kullanılan genel terim. TV. 2. Televizyon yayınında sese karşı görüntüyü belirtmekte kullanılan genel terim.


devinim İng. movement

S 1. Dış dünyanın görüntülerini düzenli aralıklı resimler dizisi biçiminde film üzerine saptarken filmin alıcıda; böyle bir filmdeki resimler dizisini devinimli görüntülere çevirirken filmin göstericide aralı devinimi. 2. Dış dünyanın seslerini sürekli biçimde saptamak üzere filmin alıcıda; aynı seslerin okunması için filmin göstericide sürekli devinimi.


devinim İng. motion

Toplumdaki nesne ve olayların temel özelliğini, varlık biçimini belirleyen toplumsal süreçlerin tümü.


devinim

bk. devinme.


devinim için benzer kelimeler


devinim, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'e', 'v', 'i', 'n', 'i', 'm', şeklindedir.
devinim kelimesinin tersten yazılışı minived diziliminde gösterilir.