ortak yüklem

ortak yüklem

a. db. Birden çok öznenin bağlı bulunduğu yüklem: “Biri kalemi aldı, öbürü kitabı.” cümlesinde “aldı” ortak yüklemdir. “Biri gezmeye, biri çalışmaya gitti.” cümlesinde “gitti” ortak yüklemdir.


ortak yüklem

Birden çok öznenin meydana getirdiği aynı yüklem: Biri kalemi aldı, öbürü de kitabı; Biri gezmeye gitti, biri çalışmaya; Ali de uyudu, Ahmet de vb.


ortak yüklem

Birden çok öznesi olan yüklem, birden fazla öznenin bağlı olduğu yüklem: Kız okula başladı, oğlan evde, gazetelerin A’larını B’lerini seçmeye (T. Buğra, İbişin Rüyası, s. 60). Şarkılar, gazeller, sazlar, haykırışlar, birbirine karışan insan ve hayvan sesleri, iptidaî bir musikî aletinden çıkan boğuk, uğultulu, karışık nağmeler gibi yükselerek büyük mesafeleri dolduruyor (P. Safa, Şimşek, s. 154). Sesine metanet ve başının hareketlerine hakimiyet gelmişti (P. Safa, göst. e., s. 200) vb.


ortak yüklem

Azerbaycan Türkçesi: müräkkäb xäbär; Türkmen Türkçesi: umumi habar (goşmasözlemde); Gagauz Türkçesi: ortak predikat; Özbek Türkçesi: umumiy kesim (qoşma gapda); Uygur Türkçesi: ortaq xävär; Tatar Türkçesi: urtaq xäbär; Başkurt Türkçesi: urtaq xäbär; Kmk: ortak xabarlık;Krç.-Malk.: koş aytımda eki aytımnı ortak haparçısı; Nogay Türkçesi: *ortak habarlawış(kabatlı yıymada); Kazak Türkçesi: ortak bayandawış (kürdeli söylemde); Kırgız Türkçesi: calpıbayandooç; Alt:: tekşi aydılaaçı (kolbolu ermekte); Hakas Türkçesi: pîr tiksî söyleeçî;Tuva Türkçesi: niiti söglekçi; Şor Türkçesi: *ortak aytkı sös; Rusça: obşçeye skazuyemoye (vslojnom predlojenii); ()


ortak yüklem için benzer kelimeler


ortak yüklem, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, o harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'o', 'r', 't', 'a', 'k', ' ', 'y', 'ü', 'k', 'l', 'e', 'm', şeklindedir.
ortak yüklem kelimesinin tersten yazılışı melküy katro diziliminde gösterilir.