atom

atom Fr. atome

a. kim. 1. Birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal ögeyi oluşturan parçacık. 2. hlk. Yaprakları üst üste sarılı topak marul. 3. fel. Eski Yunan filozoflarına göre gerçeğin son, artık bölünemez, bozulamaz diye tasarlanan temel ögeleri.


atom İng. atom

(Yun. a -tomos = bölünemez] 1. (Yunan filozofları Leukippos ve Demokritos'ta) Gerçeğin son, artık bölünemez, bozulamaz diye tasarlanan temel öğeleri. 2. (Yeniçağda) Özdeğin en küçük, değişmez bölümcükleri. // Özdeğin atomlardan oluştuğunu kuramsal olarak temellendiren İngiliz fizikçisi John Dalton olmuştur. Bugün ise atomun parçalalanabilir ve bozulabilir olduğu kılıgılı olarak kanıtlanmıştır.


atom İng. atom

Bir çekirdek içinde çeşitli sayıda proton, nötron gibi temel parçacıklar ile çekirdek çevresinde çeşitli konumlarda (erke düzeylerinde) yer alan elektronlardan oluşan ve öğelerin kimyasal tepkimelere katılan en küçük birim nicelikli parçacığı.


atom İng. atom

Bir elementin özelliklerini taşıyan en küçük parçası.


atom İng. atom
atom İng. atom

Bir elementin kimyasal tepkimelere girebilen en küçük parçası.


atom İng. atom

Bir elementin kimyasal tepkimeye girebilen en küçük parçası.


atom Osm. cüz'-i ferd

(kimya)


atom İng. atom

Bir elementin tüm özelliklerini içeren en küçük birimi.


Atom Köken: Fr.

Cinsiyet: Erkek 1. Birkaç türü birleşince çeşitli kimyasal bileşikleri, bir tek türü ise bir kimyasal ögeyi oluşturan parçacık. 2. Eski Yunan filozoflarına göre, gerçeğin son, artık bölünemez, bozulamaz diye tasarlanan temel ögeleri.


atom için benzer kelimeler


atom, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 't', 'o', 'm', şeklindedir.
atom kelimesinin tersten yazılışı mota diziliminde gösterilir.