yansıma

yansıma

a. 1. Yansımak işi: “Balkon penceresinden dolan ışık, ak saçlarından süt mavisi yansımalar yapıyor.” -A. İlhan. 2. Işık dalgaları yansıtıcı bir yüzeye çarparak yön değiştirme, inikâs: “Durgun denizler yıldızların yansımasıyla yıldızlandı.” -Halikarnas Balıkçısı. 3. db. Doğa seslerine benzer seslerle yapılan kelime, taklidî kelime, onomatope: Gürültü, şırıltı, bıngıldak, güm güm, vızıldamak vb.


yansıma İng. reflection

Bir ışınımın, içindeki tek renkli ışınların frekansları değişmeksizin, bir yüzeyden geri dönmesi.bk. geri yansıma.


yansıma İng. reflection
yansıma Fr. onomatopée

Bir şeyin çıkardığı sese benzer sesle yapılan kelime: Hıriltı, patlamak gibi.


yansıma İng. onomatopoeia

(Derleme.. yansıtma, taklidi kelime, tabiat taklidi kelime) Tabiat seslerini veren sözcük: Şakırtı, tıkırtı, mırıltı, tıkır tıkır, mışıl mışıl, mırıl mırıl, tak tak vb.


yansıma İng. reflection

Bir engele çarpan dalgaların geldiği ortama geri dönmesi.


yansıma İng. reflexion

1. Durgan bir A noktasına göre bir R noktası için, AR' = - AR yöneysel eşitliğini sağlayan R' noktası. 2. Durgan bir a doğrusuna göre bir R noktası için, R nin a ya dik izdüşümüne göre R nin yansıması. 3. Durgan bir a düzlemine göre bir R noktası için, R nin a ya dik izdüşümüne göre R nin yansıması.


yansıma İng. reflection

(...)


yansıma Osm. in'ikâs

(fizik)


yansıma İng. reflection

TV. Vericiden yayınlanan dalgaların herhangi bir engele çarparak yön değiştirmesi. (Bu durum, televizyon görüntüsünde çeşitli düzensizliklere yol açar. Bunun en sık rastlananı gölgedir).


yansıma, yansıtma İng. reflection

1. genel uygulayım, aydınlatma: a. Bir ışınımın, içindeki tek renkli ışınlar değişmeksizin bir yüzeyden geri dönmesi. b. Bir özdeğin yansımayan ışık altındaki rengi. c. Gelen ışık, ses, dalga, görüntü vb. 2. televizyon: Vericiden yayımlanan dalgaların herhangi bir engele çarparak yön değiştirmesi.


yansıma için benzer kelimeler


yansıma, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'a', 'n', 's', 'ı', 'm', 'a', şeklindedir.
yansıma kelimesinin tersten yazılışı amısnay diziliminde gösterilir.