gelecek zaman sıfat-fiili

gelecek zaman sıfat-fiili

a. db. İsim veya sıfat gibi kullanılan, gelecek zaman kavramı veren, -ecek, -esi ekleriyle kurulan fiilimsi: Akacak kan damarda durmaz. Göresim geldi gibi.


gelecek zaman sıfat-fiili

Fiilin gelecek zamana bağlı olarak sıfat ve ad gibi kullanılan biçimi. Türkçede gelecek zaman sıfat fiili -ACAK, -AsI ekleriyle kurulur: Eskisi gibi yemek yapacak hâl mi kaldı bende? (T. Buğra, Yalnızlar, s. 183). Ellerindekini güzelleştirmeye yetecek güçleri yok ya, ha bire çalıyorlar (T. Buğra, göst. e., s. 209). Bizim dil konusunda yapacağımız iş, kelime fethinden, hatta kelime idhalinden korkmamaktır (N. S. Banarlı, Türkçenin Sırları, s. 98). Asrımızın ileride tarihini yazacak adam, elbette ki müstahzar salgınını göz önünde tutacaktır (A. H. Tanpınar, Huzur, s. 144). O bizi güzelle iyinin, şuurla hülyanın el ele vereceği çalışkan ve mesut bir dünyaya götürecektir (A. H. Tanpınar, Beş Şehir, İstanbul s. 260). Nihayet senin göreceğin geleceğini tahmin etmiyor değildim (P. Safa, Mahşer, s. 238). Yıkılası dünya; kör olası şeytan; canı çıkası adam vb.


gelecek zaman sıfat-fiili için benzer kelimeler


gelecek zaman sıfat-fiili, 25 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'e', 'l', 'e', 'c', 'e', 'k', ' ', 'z', 'a', 'm', 'a', 'n', ' ', 's', 'ı', 'f', 'a', 't', '-', 'f', 'i', 'i', 'l', 'i', şeklindedir.
gelecek zaman sıfat-fiili kelimesinin tersten yazılışı iliif-tafıs namaz keceleg diziliminde gösterilir.